Nasveti

Svež vetrič počasi prinaša vonj po toplih poletnih dneh. Sonček nas že pošteno boža in obuja spomine na lansko poletje hkrati pa nas vabi novim dogodivščinam naproti. Prijetni majski dnevi se nenadno bližajo pa tudi poletje ni več daleč in večina od vas se bo kaj kmalu odpravila na oddih na morje, jezera ali reke.

Voda nas s svojimi čari kar vabi da zaplavamo vanjo ali pa vsaj malce počofotamo v njej za prijetno ohladitev.

Igra ob vodi je lahko skrajno zabavna in nemalo pravljična in v tistih magičnih trenutkih niti pomislimo ne, da mogočna mati narava skriva tudi mnogo pasti, v katere lahko kaj hitro zaidemo, če gre naša nepremišljenost preko meja. Pravljični scenarij se lahko kaj hitro sprevrže v našo najhujšo nočno moro.

Da bi do tega čim manjkrat prišlo, smo vam člani Podvodne Reševalne Službe namenili tole zloženko, ki jo držite v rokah. V njen vas opozarjamo na določene nevarnosti, ki se skrivajo v vodi ter vam navajamo nekaj nasvetov, kako se izogniti tragičnim situacijam, da bodo vaše počitnice minile brez nepotrebnih nevšečnosti hkrati pa vam želimo obilo zabave in igrivosti ob preživljanju oddiha!

Kdo je najbolj izpostavljen utopitvi?

  • OTROCI: v ZDA so ugotovili, da je polovica vseh utapljanj pri otrocih, mlajših od 15 let ter da otroci predstavljajo kar četrtino vseh žrtev utopitev
  • MOŠKI: v vseh starostnih skupinah velja za moške trikrat večja verjetnost utopitve
  • PIJANI: 20 – 25% utopljenih je uživalo alkohol. Opitost je v 50% tudi glavni rizični faktor utopitve pri mladoletnih fantih.
  • NEPLAVALCI: utopitve seveda najbolj ogrožajo neplavalce in slabe plavalce, vendar pa lahko deroča reka, nenadna slabost ter zapleti pri vodnih športih ogrozijo tudi najboljše plavalce!

Kako se varovati pred utopitvijo?

Z upoštevanjem nekaj preventivnih napotkov se lahko izognete marsikateri neprijetni situaciji, ki se lahko kaj kmalu tragično konča.

Pred kopanjem, plavanjem ali pred drugimi vodnimi in obvodnimi športi nikoli ne uživajte alkoholnih pijač!

V vodi nikoli ne žvečite žvečilnega gumija – prehitro vam lahko zaide v grlo in med kašljanjem lahko utonete!

Neposredno pred odhodom v vodo ne jejte težke hrane in počakajte v senci, da niste popolnoma razgreti!

Ne skačite v vodo, če niste prepričani o njeni globini! Dovolj bi bilo, če bi spoznali le enega, ki se mu je skok ponesrečil, pa tega ne bi storili več za nobeno ceno!

Na javnih kopališčih pa tudi ob domačem bazenu nikoli ne tekamo in se ne prerivamo, kajti tla okoli bazenov znajo biti zelo spolzka in drseča!

Pri kopanju in plavanju v jezerih ali ribnikih bodite pozorni na rastočo travo iz vode – predstavlja namreč veliko nevarnost da se z nogami ali rokami zapletemo mednjo.

Na morju namenite še posebno pozornost bibavici morja – plima in oseka ter velikim valovom. Nikoli ne plavajte v vodi, kjer so valovi izredno veliki in kjer se pojavlja močan vodni tok!

Če se nahajate v neposredni bližini nemirnega morja, nikoli ne stojte s hrbtom obrnjeni proti vodi!

Največ utopitev pa se zgodi ravno v domačih bazenih, zato bodite posebno pozorni na mlajše člane družine!

Kaj storimo pri utopitvah?

Kadar se znajdete v situaciji, kjer se ponesrečenec utaplja, se prepričajte, da ne ogrožate svojega življenja. Čim prej pokličite pomoč – 112!
Ponesrečenca skušajte rešiti iz vode na tak način, da mu vržete reševalni obroč, vejo, vrv ali kaj podobnega, na kar se bo lahko oklenil.

Utapljajočemu se ne približujete – v paniki se vas lahko oklene in potegne pod gladino!

Zlato pravilo, ki velja v vseh kriznih primerih je, da ostanemo mirni!

Če je ponesrečenec nezavesten ko ga izvlečete iz vode pričnite z temeljnimi postopki oživljanja (TPO).

  • Začnite z petimi vpihi ter preverite ali je ponesrečenec pričel dihati
  • Če ne diha pričnite z masažo srca in umetnim dihanjem v razmerju 30:2